Panel diskusija posvećena izazovima u upravljanju čvrstim otpadom na teritoriji opštine Mali Zvornik održana je u Centru za razvoj inovacija u oblasti zaštite životne sredine u Malom Zvorniku u četvrtak, 16. novembra, u okviru završetka Projekta edukacije mladih o ekološkoj svesti i značaju razvrstavanja otpada „Smanji otisak – popravi utisak“, koje je Udruženje građana „Eko centar Drinum“, Mali Zvornik, realizovalo uz podršku Kabineta ministra zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština u Vladi Republike Srbije, Novice Tončeva, u periodu jun – novembar 2023. godine.

Na skupu su učestvovali predstavnici lokalnih zainteresovanih strana, javnih preduzeća i ustanova, kao i organizacija civilnog društva.

O temi koja je aktuelizovana pridruživanjem Malog Zvornika Regionalnom centru za upravljanje otpadom u Ubu govorio je direktor Javnog komunalnog preduzeća „Drina“, Dragan Krstić.

On je informisao okupljene da će lokalna samouprava nakon izgradnje ovog centra, do 2025. godine, preći na nov način upravljanja čvrstim otpadom, koji podrazumeva razvrstavanje otpada na mestu nastanka, izgradnju reciklažnog dvorišta u Malom Zvorniku, na placu Industrijske zone u Donjem Naselju, za dodatnu selekciju otpada, sa deponijom za kabasti i građevinski otpad.

Krstić je objasnio da je do tada predviđena nabavka neophodne opreme za rad, te da prelazak na ovakav način upravljanja otpadom neće biti jeftin, ali da će imati brojne koristi za životnu sredinu.

Krstić je rekao da je država najavila pružanje pomoći lokalnoj samoupravi u procesu prelaska na nov način postupanja sa otpadom.

On je objasnio da selekcija otpada na mestu nastanka za sve korisnike usluge odvoženja smeća podrazumeva nabavku i postavljanje odgovarajućih posuda za razvrstavanje otpada, te da će u urbanom delu opštine na javnim mestima biti napravljena reciklažna ostrva, tj. postavljeni odgovarajući kontejneri.

Osim toga, biće potrebna i nabavka odgovarajućih vozila za prevoz otpada do transfer stanice u Osečini.

Do obezbeđivanja neophodnih uslova za prelazak na razvrstavanje otpada sakupljanje i odvoženje smeća biće vršeno na uobičajen način.

Podršku ovom skupu pružio je i predsednik Privremenog organa opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić.

On je podsetio da se opština Mali Zvornik nedavno pridružila Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Eko – Tamnava“ d.o.o. Ub, zajedno sa još tri opštine Mačvanskog okruga, Loznicom, Ljubovijom i Krupnjem.

Kada bude izgrađen Regionalni centar za upravljanje otpadom „Eko – Tamnava“ d.o.o., u selu Kalenić, u opštini Ub, zbrinjavaće otpad na savremen način za ukupno 15 gradova i opština.

Realizacijom projekta izgradnje najvećeg regionalnog i reciklažnog centra u Srbiji, sistemski će biti rešen problem upravljanja otpadom za građane Uba, Valjeva, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Koceljeve, Vladimiraca, Barajeva, Lazarevca, Obrenovca, Krupnja, Loznice Ljubovije i Malog Zvornika.

U okviru panel diskusije razgovarano je i o ostalim potrebama za unapređenje uslova u oblasti zaštite i očuvanja životne sredine, pri čemu je zaključeno da je neophodno donošenje Lokalnog plana upravljanja otpadom, koji će pružiti uvid u stanje i potrebe koje se tiču životne sredine, definisati ciljeve i plan aktivnosti u ovoj oblasti.

Zaključeno je i to da je i dalje jedan od najvećih izazova u oblasti životne sredine u opštini Mali Zvornik, koja na svojoj teritoriji nema divljih deponija, kao ni industrijskih zagađivača, velika količina plutajućeg otpada koji svakodnevno pristiže tokom reke Drine na Zvorničko jezero, divlje deponije locirane u opštinama i gradovima južno od Malog Zvornika, kao i postojanje divlje deponije u zvorničkom naselju Karakaj, u Republici Srpskoj, naspram turističke sportsko – rekreativne zone u Donjoj Borini, u opštini Mali Zvornik.

Podelite ovu vest na društvenim mrežama!

BUDITE U TOKU

Prijavite se na naš njuzleter.

Hvala Vam na prijavi. Dodaćemo Vašu mejl adresu u našu bazu.
Došlo je do greške. Molimo Vas pokušajte ponovo.

* Prijavom na njuzleter iznad saglasni ste da Vam periodično šaljemo poruke vezane za naše akcije.

Slične vesti

Pogledajte sve