Панел дискусија посвећена изазовима у управљању чврстим отпадом на територији општине Мали Зворник одржана је у Центру за развој иновација у области заштите животне средине у Малом Зворнику у четвртак, 16. новембра, у оквиру завршетка Пројекта едукације младих о еколошкој свести и значају разврставања отпада „Смањи отисак – поправи утисак“, које је Удружење грађана „Еко центар Дринум“, Мали Зворник, реализовало уз подршку Кабинета министра задуженог за развој недовољно развијених општина у Влади Републике Србије, Новице Тончева, у периоду јун – новембар 2023. године.

На скупу су учествовали представници локалних заинтересованих страна, јавних предузећа и установа, као и организација цивилног друштва.

О теми која је актуелизована придруживањем Малог Зворника Регионалном центру за управљање отпадом у Убу говорио је директор Јавног комуналног предузећа „Дрина“, Драган Крстић.

Он је информисао окупљене да ће локална самоуправа након изградње овог центра, до 2025. године, прећи на нов начин управљања чврстим отпадом, који подразумева разврставање отпада на месту настанка, изградњу рециклажног дворишта у Малом Зворнику, на плацу Индустријске зоне у Доњем Насељу, за додатну селекцију отпада, са депонијом за кабасти и грађевински отпад.

Крстић је објаснио да је до тада предвиђена набавка неопходне опреме за рад, те да прелазак на овакав начин управљања отпадом неће бити јефтин, али да ће имати бројне користи за животну средину.

Крстић је рекао да је држава најавила пружање помоћи локалној самоуправи у процесу преласка на нов начин поступања са отпадом.

Он је објаснио да селекција отпада на месту настанка за све кориснике услуге одвожења смећа подразумева набавку и постављање одговарајућих посуда за разврставање отпада, те да ће у урбаном делу општине на јавним местима бити направљена рециклажна острва, тј. постављени одговарајући контејнери.

Осим тога, биће потребна и набавка одговарајућих возила за превоз отпада до трансфер станице у Осечини.

До обезбеђивања неопходних услова за прелазак на разврставање отпада сакупљање и одвожење смећа биће вршено на уобичајен начин.

Подршку овом скупу пружио је и председник Привременог органа општине Мали Зворник, Зоран Јевтић.

Он је подсетио да се општина Мали Зворник недавно придружила Регионалном центру за управљање отпадом „Еко – Тамнава“ д.о.о. Уб, заједно са још три општине Мачванског округа, Лозницом, Љубовијом и Крупњем.

Када буде изграђен Регионални центар за управљање отпадом „Еко – Тамнава“ д.о.о., у селу Каленић, у општини Уб, збрињаваће отпад на савремен начин за укупно 15 градова и општина.

Реализацијом пројекта изградње највећег регионалног и рециклажног центра у Србији, системски ће бити решен проблем управљања отпадом за грађане Уба, Ваљева, Осечине, Лајковца, Мионице, Љига, Kоцељеве, Владимираца, Барајева, Лазаревца, Обреновца, Kрупња, Лознице Љубовије и Малог Зворника.

У оквиру панел дискусије разговарано је и о осталим потребама за унапређење услова у области заштите и очувања животне средине, при чему је закључено да је неопходно доношење Локалног плана управљања отпадом, који ће пружити увид у стање и потребе које се тичу животне средине, дефинисати циљеве и план активности у овој области.

Закључено је и то да је и даље један од највећих изазова у области животне средине у општини Мали Зворник, која на својој територији нема дивљих депонија, као ни индустријских загађивача, велика количина плутајућег отпада који свакодневно пристиже током реке Дрине на Зворничко језеро, дивље депоније лоциране у општинама и градовима јужно од Малог Зворника, као и постојање дивље депоније у зворничком насељу Каракај, у Републици Српској, наспрам туристичке спортско – рекреативне зоне у Доњој Борини, у општини Мали Зворник.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама!

БУДИТЕ У ТОКУ

Пријавите се на наш њузлетер.

Хвала Вам на пријави. Додаћемо Вашу мејл адресу у нашу базу.
Дошло је до грешке. Молимо Вас покушајте поново.

* Пријавом на њузлетер изнад сагласни сте да Вам периодично шаљемо поруке везане за наше акције.

Сличне вести

Погледајте све