Реализација пројекта изградње Центра за развој иновација у области заштите животне средине у општини Мали Зворник почеће у понедељак, 08. фебруара, саопштено је у среду након радног састанка представника локалне самоуправе и извођача радова.

Изградњу Центра омогућиће Министарство за иновације и технолошки развој Републике Србије, које је за ту намену преко надлежног министарства општини дало бесповратна средства у износу од око 20.000.000 динара, док ће локална самоуправа уложити 558.000 динара.

Према речима председника општине Зорана Јевтића, предстоји формирање Центра у којем ће се налазити најсавременија информатичка опрема и који ће служити за организовање различитих обука и програма, у сврху подизања предузетничког капацитета у општини, као и очувања и унапређења заштите животне средине, заштите од пожара, поплава и других природних непогода, али и развоја туристичких потенцијала.

Центар ће бити смештен у згради Дома културе, за шта је предвиђена адаптација око 160 м2 мале сале у Библиотеци „17. септембар“ и техничко опремање простора за намену отвореног канцеларијског простора, сале за презентације, сале за видео конференције, сервер собе, архиве, чајне кухиње и простора за одмор.

Послови изградње и опремања Центра поверени су групи понуђача „Artech инжењеринг“ доо и „Macchina security“ doo из Новог Београда, док ће стручни надзор вршити фирма „Спасинг“ из Љубовије.

Извођачи су у обавези да послове на изградњи и опремању Центра заврше у року од 60 дана.
“Центар ће пружити могућност образовања кадрова уз менторску подршку домаћих и страних предавача, са циљем унапређења управљања и организовања у области дигитализације заштите животне средине на територији општине и стварања услова за ефикаснију заштиту, у складу са концепцијом одрживог развоја“, навео је Јевтић.

Он је истакао да је циљ оснивање што већег броја стартап компанија које ће развијати иновациона решења у области заштите животне средине, јер ће то, како је рекао, допринети запошљавању младих и спречити одлив младих из општине Мали Зворник.

Поред едукације и повећања запошљавања, сврха пројекта јесте и развој нових решења и услуга у области заштите животне средине које имају потенцијал да буду комерцијализоване на домаћем и страном тржишту.

Осим обука за стицање предузетничких вештина и подизање информатичких компетенција корисника центра, у области програмирања, развоја веба и мобилних апликација, Центар ће активно радити на развоју пројеката који ће допринети унапређењу рада Општинске управе у области заштите животне средине, а самим тим допринети развоју туристичких потенцијала и понуде општине Мали Зворник.

„Корисници Центра биће млади људи који желе да покрену сопствене иновационе стартап компаније, са акцентом на оне делатности које се односе на област заштите животне средине и туризма“, рекао је председник општине Јевтић.

Подршка коју ће Центар пружати младим фирмама састоји се у стручном, правном, економском, маркетиншком саветовању, као и у менторингу развоја и комерцијализације производа, истраживања тржишта и развоја односа са купцима и у понуди квалитетног пословног простора опремљеног потребном инфраструктуром.

Предвиђено је да Центар буде намењен и корисницима са подручја Зворника, из Републике Српске, где постоји Технолошки факултет који представља извор младих талената и будућих инжењера, који ће своје предузетничке вештине и технолошке компетенције градити и обликовати у овом Центру.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама!

БУДИТЕ У ТОКУ

Пријавите се на наш њузлетер.

Хвала Вам на пријави. Додаћемо Вашу мејл адресу у нашу базу.
Дошло је до грешке. Молимо Вас покушајте поново.

* Пријавом на њузлетер изнад сагласни сте да Вам периодично шаљемо поруке везане за наше акције.

Сличне вести

Погледајте све