Центар за развој иновација у области заштите животне средине у Малом Зворнику отворен је у понедељак, 02. августа, у присуству др Ненада Поповића, министра без портфеља у Влади Републике Србије задуженог за иновације и технолошки развој и представника руководства локалне самоуправе, на челу са председником општине, Зораном Јевтићем.

Опремање поменутог иновационог старт – ап центра коштало је око 20.000.000 динара, а средства за ову намену обезбедила је Република Србија, преко надлежног министарства, у оквиру Програма подршке подизању иновационих капацитета јединица локалне самоуправе на територији Републике Србије.

Приликом отварања Центра, председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, захвалио је министру Поповићу што је препознао иновационе потенцијале ове општине и што је она сада на иновационој и дигиталној мапи Србије.

Јевтић је закључио да ће иновациони старт – ап центар бити од велике помоћи Малозворничанима, посебно у циљевима развоја туризма и заштите животне средине.

Он је истакао да је у успостављање и опремање Центра за развој иновација у области заштите животне средине општина Мали Зворник уложила 600.000 динара.

Министар Поповић је рекао да су млади предузетници и иноватори из Малог Зворника добили најсавременији технолошки опремљен простор, који, како је истакао, могу користити и млади иноватори из суседних општина и градова, из Лознице, Бање Ковиљаче, Љубовије и осталих места у Србији, али и из Републике Српске, посебно Зворника, где постоји одлична база инжењера на Технолошком факултету.

У њему ће моћи да развијају своје предузетничке вештине, како би на најбољи начин своје идеје пласирали на тржиште.

На располагању ће имати најбољи простор и најсавременију опрему за рад, као и бесплатну менторску, правну и другу подршку за покретање бизниса и пласман идеја на тржишту.

Поповић је навео да је оснивање поменутог Центра било потреба и да је он веома важан јер ће младима пружати подршку да покрену своје старт – ап компаније, напомињући да су за ово подручје вероватно најперспективније иновације у пољопривреди и заштити животне, које могу дати подстицај за развој туризма, као најзначајнијег привредног потенцијала у општини Мали Зворник.

Он је додао да је Центар за иновације у области заштите животне средине у Малом Зворнику део интегрисаног иновационог система у Србији, са више од 20 стартап и смарт сити центара и технолошким парковима у Новом Саду, Београду, Нишу и Чачку, наводећи да је циљ да корисници ових центара између себе сарађују, размењују идеје и знање, прате онлајн предавања из већих центара.

„Овакав вид размене искустава допринеће стварању нове вредности и развоју нових идеја које ће подржати развој Малог Зворника и Зворника, школа и факултета и донети добробит локалној заједници и људима који овде живе”, рекао је Поповић и додао да млади више не морају да иду у велике градове, попут Београда, Новог Сада или Ниша да би покретали своје бизнисе, већ сада то могу да ураде у свом месту, уз подршку ментора који ће радити у овом Старт – ап центру.

Сви ученици, студенти и предузетници у региону или округу, са идејама за покретање и унапређење неког посла, моћи ће користе наведени простор, подршку и ресурсе Центра.

Министар Поповић и његови сарадници, приликом обиласка просторија у Центру, разговарали су са двојицом креативних и остварених иноватора, Лазаром Јовановићем, који је осмислио систем за даљинско управљање засадима у пољопривреди, и Миодрагом Мацуром, професором географије, писцем и креатором друштвених игара, као и са стручном сарадницом Удружења грађана у области екологије „Еко центар Дринум“ из Малог Зворника, Слађаном Ђорђевић, која је представила рад и идеје овог удружења за унапређење животне средине у општини.

Поповић је навео да Влада Републике Србије неће оставити ове центре да се сами финансирају већ да ће сваке године бити опредељена средства за њихово функционисање.

Он је истакао да развој иновационе инфраструктуре широм Србије и умрежавање у овој области расте и доноси одличне резултате на пољу развоја предузетништва и отварања нових, добро плаћених радних места.

„Да је Србија на одличном путу иновационог раста, показује и најновија оцена Европске уније иновационих потенцијала земаља Европе и Србија се поносно налази негде у средини те лествице, испред многих земаља Европске уније, а у неким параметрима је чак много испред средњег статистичког просека земаља ЕУ, поготово у развоју иновација у малим и средњим предузећима и запошљавању иноватора“, рекао је Поповић и закључио да то потврђује чињеницу да је Влада Републике Србије у протеклих 5 година направила велики помак у развоју иновационе инфраструктуре у Србији.

Центар за развој иновација у области заштите животне средине у Малом Зворнику смештен је у згради Дома културе и простире се на око 165 квадратних метара.

Опремљен је модерним намештајем и најсавременијим дигиталним уређајима, пројекторима, мониторима, одговарајућом расветом и звучном техником.

Поседује концеларијски простор, простор за рад на рачунарима, салу за састанке и видео конференције, сервер салу, кухињу, систем за противпожарну заштиту и најсавременију, термалну Ковид камеру, за идентификовање телесне температуре корисника при уласку у простор Центра.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама!

БУДИТЕ У ТОКУ

Пријавите се на наш њузлетер.

Хвала Вам на пријави. Додаћемо Вашу мејл адресу у нашу базу.
Дошло је до грешке. Молимо Вас покушајте поново.

* Пријавом на њузлетер изнад сагласни сте да Вам периодично шаљемо поруке везане за наше акције.

Сличне вести

Погледајте све