У завршници студијског путовања, ученици Средње школе из Малог Зворника (СРБ) и Техничког школског центра из Зворника (РС – БиХ), који су од 04. до 06. децембра учествовали на иновативном предузетничком кампу у Книћу, приликом повратка кући, посетили су у уторак, 06. децембра, Научно – технолошки парк у Београду.

У обилазак НТП-а, у комплексу у Звездарској шуми, који чини 5 нових и модерно опремљених зграда, на површини од око 16.000 м2, ученике је повела Марија Мирковић, сарадник за међународну сарадњу, предочивши им сврху постојања Научно – технолошког парка, делокруг и начин његовог функционисања и кориснике, односно стартап компаније које раде у оквиру НТП-а.

Она је, између осталог, навела да је НТП у Београду основан у партнерству Владе Републике Србије, тачније, Министарства просвете, науке и технолошког развоја), Града Београда и Универзитета у Београду, те да је успостављање ове институције помогла и Влада Конфедерације Швајцарске.

У комплексу НТП-а су смештени су: Пословно-технолошки инкубатор техничких факултета (БИТФ), који спроводи програм подршке намењен стартап компанијама или тимовима и Фонд за иновациону делатност институција, који пружа финансијску подршку кроз Програм раног развоја и друге програме подршке развоју иновација.

Научно-технолошки парк Београд пружа подршку стартап и растућим компанијама у развоју и комерцијализацији иновативних производа и услуга.

Kомпаније чланице НТП Београд развијају више од 130 иновативних производа и услуга, запошљавају више од 1.200 високо-образованих и извозе у преко 40 земаља света.

Од оснивања 2015. године, ова институција подржала је убрзан развој више од 120 компанија.

Ученици су у оквиру посете имали могућност да упознају неке од станара и информишу се о њиховом раду и искуствима у погледу рада и подршке коју имају у оквиру НТП-а Београд.

Њима је овом приликом, између осталог, представљена паметна рукавица, иновација која помаже слепим и слабовидим лицима да лакше обаве свакодневне активности.

„Сa овим изумом они могу лакше и боље да се оријентишу у простору, препознају ствари око себе, обављају куповину, али и да пошаљу локацију у случају панике или губљења“, испричао је Немања Стајковић, један од иноватора малог компјутера на руци за слепе и оснивача стартап фирме која је изнедрила рукавицу.

Приликом обиласка Научно – технолошког парка у Београду, ученици су посетили и компанију Meter&Control, прву приватну компанију у Србији која је постала овлашћено тело за верификацију електричних бројила.

Презентујући компанију, директор Владан Лапчевић, рекао је, између осталог, да Meter&Control поседује најмодернију лабораторију за истраживање и развој, која је део интегрисаног процеса у којој се развијају нове идеје, имплементирају најновије технологије и врше рутинска и финална тестирања и овера.

Међу главним производима компаније су: интегрисна паметна бројила, модуларна паметна бројила, концентратори података, модули, AMI софтвер и HES софтвер, а будући да је посвећена непрестаном усавршавању и испоручивању најмодернијих решења тржишту, ова фирма континуирано улаже у стандардизацију, квалитет, истраживање и развој и подршку купцима.

Њена визија је да постане водећа независна компанија у области паметног управљања енергијом чија решења стварају додату енергетску, финансијску и еколошку вредност.

Meter&Control је члан водећих индустријских асоцијација.

Укључена је и у систем дуалног образовања у Републици Србији, који пружа могућност младим људима који се школују у области техничких наука да у оквиру стручне праксе раде у тимовима компаније и кроз рад уче од инжењера.

Тродневно студијско путовање средњошколаца из Малог Зворника (СРБ) и Зворника (РС – БиХ), у оквиру којег је реализован иновативни предузетнички кампу у Книћу и посета Научно – технолошком парку у Београду, организовао је Центар за развој иновација општине Мали Зворник у области заштите животне средине, у оквиру реализације програмских активности за 2022. годину и припреме полазника за такмичење за најбољи иновативни стартап бизнис план 14. децембра у Малом Зворнику.

Активности Центра за иновације, који функционише у саставу Општинске управе Мали Зворник, у 2022. години омогућио је Кабинет министра без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама!

БУДИТЕ У ТОКУ

Пријавите се на наш њузлетер.

Хвала Вам на пријави. Додаћемо Вашу мејл адресу у нашу базу.
Дошло је до грешке. Молимо Вас покушајте поново.

* Пријавом на њузлетер изнад сагласни сте да Вам периодично шаљемо поруке везане за наше акције.

Сличне вести

Погледајте све