У Регионалном иновационом стартап центру општине Мали Зворник у току је израда базе података потенцијалних корисника Центра и припрема набавке услуга стручних консултаната неопходних за реализацију програма рада до краја 2021. године.

Актуелне су и припреме за организовање пројектних активности предвиђених за извођење у оквиру рада Центра у текућој години, које, између осталог, укључују и израду презентације Центра на интернету, путем сајта и друштвених мрежа.

У наведеном периоду у организацији Иновационог стартап/смарт центра у Малом Зворнику предстоје различите едукације и обуке, студијске посете корисника из Малог Зворника иновационим центрима у окружењу у циљу размене искустава, мотивационе и напредне иновативне обуке за потенцијалне стартапове, иновациони менторинг и стартап камп, такмичења за најбољи иновативни стартап, истраживања иновативности и конкурентности постојећих стартапова, као и организовање специјалних догађаја у циљу обезбеђивања знања.

Савремени технолошки инкубатор за подршку младим иноваторима, почетницима у бизнису, предузетницима, компанијама, образовним и другим установама технички је успостављен пре око 2 месеца у некадашњој Омладинској сали Дома културе.

Успостављање Центра за иновације у Малом Звоорнику финансирано је средствима из буџета Републике Србије, преко Министарства за иновације и технолошки развој, у сарадњи са локалном самоуправом.

Према речима координаторке Центра, Александре Тошић, након успостављања Центра у техничком погледу, које је укључивало адаптацију и опремање простора, следи успостављање Центра у смислу програмског функционисања, које укључује креирање базе података потенцијалних корисника и сарадника, комуникацију и рад са корисницима, те реализацију активности планираних програмом рада Центра до краја 2021. године, као и презентацију рада на интеренету путем сајта и друштвених мрежа.

Она је навела да су протекла 2 месеца искоришћена за организационе послове који су, између осталог, укључивали упознавање са пројектом и обуку запослених за рад у центру на најсавременијој опреми.

„Следи набавка услуга стручних консултаната неопходних за рад Центра, након чега ћемо интензивно кренути у реализацију планираних активности. Свака активност биће благовремено најављена и промовисана путем интернет сајта Центра и налога на друштвеним мрежама, као и преко средстава информисања“, рекла је Тошић, напомињући да је дизајнирање сајта и налога на друштвеним мрежама још увек у изради.

Центар је регионалног карактера, будући да је као ресурс центар намењен за подршку не само корисницима из општине Мали Зворник, већ из читаве регије Подриња и шире, укључујући суседни Зворник, као и друга места из Подриња и околине у Републици Српској.

Она је позвала младе иноваторе, образовне и друге установе у општини и окружењу, као и бизнис сектор, укључујући почетнике у бизнису, али и власнике компанија са вишегодишњим искуством у пословању, да препознају и искористе предности и могућности које пружа Регионални центар за иновације у Малом Зворнику.

Тошић је навела да ће Центар у наредном периоду контактирати потенцијалне кориснике и сараднике и предочити им улогу коју Центар има у развоју предузетништва, заштити животне средине и едукацији у различитим областима, али да је веома важно да интересовање за сарадњу буде двосмерно, односно да постоји иницијатива и од стране потенцијалних корисника, да се сами јаве и предоче Центру своје идеје, предлоге или потребе које имају.

Она је заинтересованима препоручила да се за успостављање контакта са Центром обрате преко имејла inovacije.mz@gmail.com.

Центар за иновације смештен је у Дому културе у Малом Зворнику, у улици Краља Петра I бр. 26 и свакодневно ће бити на располагању корисницима, у времену од 07 до 15 часова.

У наведеном одлично уређеном и опремљеном простору, на око 150 м2, предвиђено је одржавање различитих догађаја, уживо или онлајн, као што су састанци, радионице, предавања, обуке, презентације, такмичења, конференције и сличне активности.

Под условима који ће бити дефинисани посебним правилником корисници ће наведени простор моћи да користе за рад својих стартап компанија.
На располагању ће имати најбољи простор и најсавременију опрему, као и бесплатну менторску, правну и другу подршку за покретање бизниса и пласман идеја на тржишту.

Центар за развој иновација у области заштите животне средине у Малом Зворнику отворен је 02. августа текуће године, у присуству др Ненада Поповића, министра без портфеља у Влади Републике Србије задуженог за иновације и технолошки развој и представника руководства локалне самоуправе, на челу са председником општине, Зораном Јевтићем.

Финансирање рада Центра у прва 4 месеца обезбедило је надлежно министарство, које је за ову намену општини Мали Зворник у септембру, путем уговора о реализацији пројекта, определило 2.440.000 динара.

Министар Поповић који је наведени уговор председнику општине Мали Зворник уручио у септембру, на обележавању Дана општине, најавио је да ће министарство и у наредној години финансијски подржати рад новооснованог Центра за иновације.

Успостављање поменутог иновационог старт – ап центра коштало је око 20.000.000 динара, а средства за ову намену обезбедила је Република Србија, преко надлежног министарства, у оквиру Програма подршке подизању иновационих капацитета јединица локалне самоуправе на територији Републике Србије, док је општина Мали Зворник у његово уређење уложила око 600.000 динара.

Центар је опремљен модерним намештајем и најсавременијим дигиталним уређајима, пројекторима, мониторима, одговарајућом расветом и звучном техником.

Поседује концеларијски простор, као и простор за рад на рачунарима, салу за састанке и видео конференције, сервер салу, кухињу, систем за противпожарну заштиту и најсавременију, термалну Ковид камеру, за идентификовање телесне температуре корисника при уласку у простор Центра.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама!

БУДИТЕ У ТОКУ

Пријавите се на наш њузлетер.

Хвала Вам на пријави. Додаћемо Вашу мејл адресу у нашу базу.
Дошло је до грешке. Молимо Вас покушајте поново.

* Пријавом на њузлетер изнад сагласни сте да Вам периодично шаљемо поруке везане за наше акције.

Сличне вести

Погледајте све