За сада једина лабораторија за адитивну производњу у Србији, која важи за технологију 21. века, налази се у Краљеву, на Факултету за машинство и грађевинарство.

Лабораторија носи назив „3д Импулс“ и опремљена је најсавременијим уређајима за потребе дизајнирања и штампе у области адитивне производње.

У оквиру студијског путовања и обиласка иновационе инфраструктуре у централној Србији, учесници Иновативног стартап кампа у Книћу, у организацији Центра за развој иновација у области заштите животне средине из Малог Зворника, посетили су у четвртак, 16. децембра, лабораторију „3д Импулс“, где су били у прилици да сазнају више о адитивној производњи, виде опрему за рад лабораторије, као и неке од производа креираних у овој лабораторији.

Адитивна производња представља начин производње где се из дигиталног модела ствара тродимензионални предмет.

О најсавременијој технологији у производњи учесницима је говорила Снежана Ћирић Костић, професор на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву и руководилац лабораторије „3Д Импулс“, рекавши да 3д штампа може да се замисли као штампа танких хоризонталних слојева, при чему слојеви представљају хоризонтални пресек предмета.

Производи који се 3д штампају могу бити од различитих материјала, од пластике, преко керамике, до метала.

Технологија је настала 80-их година прошлог века и користила се пре свега за производњу прототипова, док се данас све више користи за стварање производа готово у свим индустријама.

Профсор Ћирић Костић је, између осталог, навела да се лабораторија „3Д Импулс“ бави развојем производа, организовањем обука за субјекте у привреди, као и истраживачким радом.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама!

БУДИТЕ У ТОКУ

Пријавите се на наш њузлетер.

Хвала Вам на пријави. Додаћемо Вашу мејл адресу у нашу базу.
Дошло је до грешке. Молимо Вас покушајте поново.

* Пријавом на њузлетер изнад сагласни сте да Вам периодично шаљемо поруке везане за наше акције.

Сличне вести

Погледајте све