Министарство за иновације и технолошки развој Републике Србије определило је општини Мали Зворник бесповратна средства у износу од око 20.000.000 динара за реализацију пројекта изградње Центра за развој иновација у области заштите животне средине. Савремени инкубатор биће смештен у просторијама Дома културе, а служиће подизању иновационих капацитета локалне самоуправе на плану заштите и унапређења животне средине.

Према речима председника општине Зорана Јевтића, реализацијом пројекта предвиђено је формирање Центра у којем ће се налазити најсавременија информатичка опрема и где ће се реализовати различите обуке и програми, у сврху подизања предузетничког капацитета у општини Мали Зворник, као и очувања и унапређења заштите животне средине, заштите од пожара, поплава и других природних непогода, али и развоја туристичких потенцијала који има општина Мали Зворник.

“Центар ће пружити могућност образовања кадрова уз менторску подршку домаћих и страних предавача, са циљем унапређења управљања и организовања у области дигитализације заштите животне средине на теритиорији општине и стварања услова за ефикаснију заштиту, у складу са концепцијом одрживог развоја“, навео је Јевтић.

Он је истакао да је циљ оснивање што већег броја стартап компанија које ће развијати иновациона решења у области заштите животне средине, јер ће то, како је рекао, допринети запошљавању младих и спречити одлив младих из општине Мали Зворник.

Поред едукације и повећања запошљавања, сврха пројекта јесте и развој нових решења и услуга у области заштите животне средине које имају потенцијал да буду комерцијализоване на домаћем и страном тржишту.

Осим обука за стицање предузетничких вештина и подизање информатичких компетенција корисника центра, у области програмирања, развоја веба и мобилних апликација, центар ће активно радити на развоју пројеката који ће допринети унапређењу рада Општинске управе у области заштите животне средине, а самим тим допринети развоју туристичких потенцијала и понуде општине Мали Зворник.

„Наши крајњи корисници су млади људи који желе да покрену сопствене иновационе стартап компаније, са акцентом на оне делатности које се односе на област заштите животне средине и туризма“, рекао је Јевтић.

Подршка коју ће Центар пружати младим фирмама састоји се у стручном, правном, економском, маркетиншком саветовању, као и у менторингу развоја и комерцијализације производа, истраживања тржишта и развоја односа са купцима и у понуди квалитетног пословног простора опремљеног потребном инфраструктуром. Предвиђено је да Центар буде намењен и корисницима са подручја Зворника, из Републике Српске, где постоји Технолошки факултет који представља извор младих талената и будућих инжењера, који ће своје предузетничке вештине и технолошке компетенције градити и обликовати у овом Центру.

За реализацију пројекта изградње Центра за развој иновација у области заштите животне средине у општини Мали Зворник Република Србија преко надлежног министарства определила је 19.993.580,67 динара, док ће локална самоуправа уложити 558.000 динара.

Центар ће бити смештен у згради Дома културе, за шта је предвиђена адаптација око 160 м2 мале сале у Библиотеци „17 септембар“ и техничко опремање простора за намену отвореног канцеларијског простора, сале за презентације, сале за видео конференције, сервер собе, архиве, чајне кухиње и простора за одмор.

Поделите ову вест на друштвеним мрежама!

БУДИТЕ У ТОКУ

Пријавите се на наш њузлетер.

Хвала Вам на пријави. Додаћемо Вашу мејл адресу у нашу базу.
Дошло је до грешке. Молимо Вас покушајте поново.

* Пријавом на њузлетер изнад сагласни сте да Вам периодично шаљемо поруке везане за наше акције.

Сличне вести

Погледајте све